Každý to zná, každý to ví. Jsou to ohrané argumenty, tak si je zopakujme 🙂

VýhodyNevýhody
Vyšší efektivita práce
Prostředí připravené rovnou k práci (sada připravených a ověřených nástrojů a vývojových prostředí). Není nutné řešit IT, HW,SW. Monitoring používaných služeb = lepší nakládání se zdroji.
Náklady
Pokud se nesleduje co se kde děje, tak náklady mohou být velké. Je potřeba mít rozmyšleno co je potřeba a kolik toho je potřeba (,ale to je potřeba i v on-prem). Musíte hold s cloudem umět. Nesmí být otevřené kohouty, když zrovna vodu nikdo nepotřebuje.
Dostupnost
Pokud máte internet můžete pracovat ať již on-site či vzdáleně. Najednou máte k dispozici i větší pracovní trh. Cloud není platformě závislý. Dá se v něm kvalitně vyvíjet třeba i z Android zařízení (pokud oželíte SSMS a spokojíte se s jeho webovou verzí).
Internetové připojení
Bez internetu to nejde a přes EDGE toho v cloudu moc neuděláte (leda přes “terminál”).V dnešní době to už tak velká nevýhoda není.
Centralizace
Vše je na jednom místě. V jedné “webové službě”. Ale to neznamená, že je vše jen na jednom serveru, v jednom datovém centru. Úložiště je v cloudu levné, můžete tam mít úplně vše a uživatelé k datům mohou přistupovat z různých platforem. Většina cloudových poskytovatelů má pro uživatele připravený celý ekosystém.
Kontrola
Nevíte přesně co se děje na pozadí. Pokud používáte službu jako SaaS, tak nemůžete plně ovlivňovat chování využívané služby. Musíte sledovat blogy a oznámení cloudového poskytovatele, abyste věděli co vás čeká (nové verze služeb mohou ovlivnit váš způsob jejich využívání).
Flexibilita a škálovatelnost
V cloudu je možné lehce migrovat z jednoho kontinentu na jiný, případně lehce rozšiřovat pole vaší působnosti. Jdete za zákazníky, aby vaše služby byly dostupné a rychlé. Platíte jen za výkon, který používáte. Pokud zrovna nemáte práci pro používané služby, tak za ně nemusíte platit. Pokud vám schází výkon, tak řešením je jen přetáhnout posuvník více doprava. Naopak když vám přebývá a byl by nevyužitý, tak posuvníkem doleva.
Vendor Lock-in
Když už jste u jednoho poskytovatele cloudu, tak přechod k jinému nebývá úplně bez problémů. I když jsou nabízené služby na venek stejné/podobné, vnitřek se může diametrálně lišit a bude potřeba určitý re-work.
Spolehlivá technologie
O cloud se starají zástupy techniků, které nevidíte, ale vlastně je zaměstnáváte. Starají se o dostupnost, bezpečnost a aktuálnost všech služeb v cloudu. Vždy máte nejnovější dostupnou verzi všech používaných služeb (i když to někdy může být nevýhoda, záleží na tom jak s cloudem umíte).
Bezpečnost
Základem je MFA. Pokud však není, tak bezpečnost stojí na uživatelském jméně a hesle jednotlivých uživatelů, což může být slabé místo. Co si budeme povídat. Nejslabší článek bezpečnosti je většinou uživatel a ten může ohrozit jak cloudové prostředí tak on-prem prostředí.
Náklady
Nízké náklady na počáteční investice. Pokud máte nápad či potřebu, tak start v cloudu je levnější než nákup serverů a natahování kabelů. Prvotní realizace infrastruktury je rychlá a levná.
Infrastruktura
V cloudu je vždy nejnovější verze, ale je to chtěné? Uživatel nemá plno kontrolu nad nastavením HW ani SW. Né vždy si všechno nastavíte tak jak chcete. Ale je to potřeba? 🙂
Vývoj
Rychlý vývojový start. Stačí nakonfigurovat služby a už se jede. Nemusí se nic kupovat, instalovat, šroubovat.
Vývoj
Potřebujete vývojáře i uživatele se specifičtějšími znalostmi.

Tak a teď vážně.