Jen tak letem světem o MS certifikaci PL-900 Microsoft Power Platform Fundamentals.

V Power BI se pohybuju už plno let, ale nikdy jsem neměl nic do činění s Power Platform. Tak možná je už na čase :-). Obě dvě věci mají stejné příjmení (když beru “Power” jako příjmení), takže k sobě musí mít blízko. A opravdu mají. Nejsou to vyloženě sourozenci, ani rodič – potomek, ale bratranci/sestřenice jsou určitě.
Proč je čas právě teď? To netuším, ale už je to dávno co jsem si v SharePoint menu všiml Power Automate. A popravdě jsem si říkal, že to nemůže být nic složitého, projdu si Learning Path, abych zjistil o co jde a pak z toho bude certifikát “zadarmo“.

Power platform se skládá ze čtyř základních částí:
– Power Apps
– Power Automate
– Power BI
– Virtual Agents (to je asi bratranec z druhé strany)
A více si už zjistěte sami.

Mě konkrétně se nejvíce líbí Power Automate, které vlastně i nejvíce využiju. Pokud se v datovém světě integruje více produktů od MS (třeba SharePoint) do vaší datové platformy, tak se PA určitě hodí.
Třeba pokud máte uživatelské číselníky v SharePointu a chcete je rychle propagovat do SQL tabulky, případně i se schválením obsahu.
Ale každý si najde to svoje. Záleží na tom jaké developerské základy máte za sebou.

Certifikace
Člověk by čekal, že Fundamentals budou prosté popisné základy, které se hodí pro obchodníka nebo pro architekta/developera, který chce mít základní přehled o tom co platforma umožňuje. Chyba. Je potřeba mít určité praktické zkušenosti. Je potřeba si něco vytvořit, proklikat, nastavit a publikovat. Měl jsem výhodu, že jsem si už v Azure udělal pár Logic Appek, ty jsou hodně podobné Power Automate.
Ve zkoušce se vás třeba zeptají na to, jakým způsobem je možné vytvořit custom connector k datovým zdrojům nebo musíte vědět, že business proces flow může mít maximálně 30 stage. To už mi přijde trochu víc než jen Fundamentals. Docela rozdíl oproti AZ-900: Microsoft Azure Fundamentals, kde stačí vědět co to je VM a nemusíte znát přesný postup jak ji nakonfigurovat.
Je vidět, že MS čeká, že si zkoušku budou dělat lidé, kteří si už vyhrnuli rukávy a vrhli se do práce v Power Platform.

Učení
Prošel jsem si learning path: https://docs.microsoft.com/en-us/learn/paths/power-plat-fundamentals/
Pustil jsem si naučné video: https://www.youtube.com/watch?v=lbPHM-MiEUA
Před samotnou zkouškou jsem si ještě prošel Knowledge checky z learning path a šel jsem na to.
Celá příprava zabrala asi 3 odpoledne, cca 9 hodin. Je fakt, že to byl první kontakt s platformou jako takovou a rovnou jsem si i vytvořil pár schvalovacích procesů (jen tak pro srandu), tak by se dalo připravit asi i rychleji.

Zkouška
37 otázek a 45 minut na ně. Otázky jednoduché, žádné vypisování. Single-choice, multi-choice, sem tam drag & drop. Občas mě zmátla nějaká otázka a její možné odpovědi .
Třeba: Kde se v PowerBI nastavuje securita. V Online Service a Desktopu nebo jen v Online Service a nebo jen v Desktopu? Jak to berou? Co RLS? Je vytvoření RLS rolí v Desktopu bráno jako nastavení security???

Úplně zadarmo to nebylo, ale dopadlo to. Každopádně chyběla větší praktická zkušenost na to, abych si byl u odpovědí jistější a jako vždy netuším co jsem tam měl špatně 😀 (takže poučení skoro žádné).